Merilni instrumenti v gradbeništvu

Večino gradbenih del je še danes možno izvesti s klasičnimi merskimi pripomočki, kot sta libela in tračni meter. Če pa želite svoje delo dvigniti na višjo raven kakovosti in učinkovitosti, so vam na voljo številni preprosti merski pripomočki, pa tudi kompleksni merski sistemi za najbolj zapletene naloge. Meritve boste opravili hitreje, bolj natančno, bolj celovito in ne nazadnje tudi bolj varno.

Laserski razdaljemeri

Ročni laserski razdaljemeri

Nekateri ročni laserski razdaljemeri so danes že bistveno več kot samo instrumenti za merjene razdalj. Omogočajo vam izvesti najzahtevnejše meritve na terenu, enostavno in hitro shranjevanje ter prenos podatkov (na telefon, tablični ali prenosni računalnik) ali izdelavo skic oziroma načrtov na samem gradbišču. Tako boste s terena odšli z natančnimi in popolnimi meritvami, opremljenimi s preglednimi in urejenimi terenskimi skicami ter zapisniki na vašem telefonu. Zaradi svoje odpornosti na prah, vodo in padce pa so današnji razdaljemeri primerni tudi za najzahtevnejše pogoje dela in vremenske pogoje. Uporaba takšnih razdaljemerov vam bistveno olajša delo in skrajša čas, potreben za izmero objekta.

Najzmogljivejši model Leica Disto D810 pa je še mnogo več kot zgolj laserski razdaljemer. Zahvaljujoč vgrajeni kameri je sedaj mogoče zajeti fotografije ter jih z USB vmesnikom prenesti na računalnik. Druga revolucionarna novost pa je merjenje s pomočjo slike. Še nikoli ni bilo lažje določiti širine, višine, površine ali celo premera objekta. Potrebna je samo ena pravokotna meritev na objekt. Merjen objekt označite s puščicami na fotografiji in izmerjena vrednost se prikaže na zaslonu.

Instrumenti za 3D merjenje

Instrument za učinkovito 3D merjenje z visoko natančnostjo v treh dimenzijah je popolna rešitev za zahtevne meritve objektov in prostorov. Leica 3D Disto je natančen, vendar robusten merilni instrument. S kombinacijo natančne meritve razdalje ter horizontalnega in vertikalnega kota preprosto določi 3D koordinate vsake točke, ki ste jo navizirali s pomočjo vgrajene digitalne kamere in izmerili z laserskim žarkom. S funkcijami, kot so samodejno 3D skeniranje površin in izmera prostorov ali predmetov, je popoln instrument pri mnogih vrstah del. Je popolna rešitev za arhitekte, gradbince, projektante in izdelovalce notranje opreme, stavbnega pohištva, plovil ipd.

Nivelirji

Niveliranje je najnatančnej- ša metoda določanja višinskih razlik. Nivelir uporablja horizontalno optično linijo, s pomo- čjo katere določate odčitke na vertikalno postavljenih latah, ki se nahajajo na točkah, med katerimi merite višinske razlike. Osnovna oprema za niveliranje je nivelir (optični, digitalni, črtni ali rotacijski) s stativom in nivelmansko lato.

Optični nivelirji

Optični nivelir je nepogrešljiv pri gradbenih in obrtniških delih, urejanju prostora, oziroma pri vseh delih, kjer je potrebno niveliranje: pri konstruiranju, gradnji, urejanju okolice in zaključnih delih. Vsi sodobni nivelirji imajo vgrajen kompenzator, ki skrbi za samodejno in natančno horizontiranje.

Instrument postavite na stativ, ga horizontirate in pričnete z delom. Lato z običajno centimetrsko razdelbo postavite na prvo točko in skozi daljnogled nivelirja odčitate vrednost na lati. Vrednost na lati odčitate še na drugi točki, razlika med odčitkoma pa predstavlja višinsko razliko.

Digitalni nivelirji

Poglavitne prednosti kvalitetnega sodobnega digitalnega nivelirja pred optičnim nivelirjem so v tem, da z enim samim pritiskom na gumb sprožite meritev, rezultat pa se izpiše na zaslonu. Vgrajena elektronika s pomočjo naprednih senzorjev in sistema za prepoznavo slik opravi zamudno čitanje late in izračun razdalje do late ter izračun višine - z brezkompromisno natančnostjo ter v vseh pogojih.

Poleg enostavne uporabe jih odlikuje visoka hitrost dela (vsaj 50 odstotkov večja učinkovitost kot pri delu z optičnem nivelirjem, če pa je v instrumentu vgrajen tudi pomnilnik za shranjevanje merskih rezultatov, pa celo do 80 odstotkov).

Črtni laserski nivelirji

To so instrumenti, ki projicirajo žarek oziroma vidno lasersko črto z milimetrsko natančnostjo na želeno delovno površino. Ne glede na to, ali vas zanima vodoravna ali navpična poravnava, ali želite postaviti pravokotnico - vedno se lahko orientirate na odlično vidne laserske črte na zidu. Tako odpade časovno zamudno risanje črt po delovni površini. Instrument ima vgrajen kompenzator za samodejno horizontiranje. Če se instrument premakne, se projekcija samodejno prekine. Tako se izognete morebitnim napakam.

Črtni laserji so idealni tako za notranja dela (suhomontažna in slikopleskarska dela, podna dela, izdelava in montaža stavbnega pohištva, vgradnja oken, vrat, ograj, elektro in vodovodnih inštalacij ...), kakor tudi za zunanja dela (urejanje okolice, zemeljska dela, postavljanje konstrukcij, fasaderska dela …).

Rotacijski laserski nivelirji

Bistvena razlika med črtnimi in rotacijskimi nivelirji je v tem, da imajo slednji večji domet laserskega žarka (od 100 m do 900 m) in vam nudijo horizontalno ali vertikalno ravnino oziroma ravnino pod naklonom. Sistemi za samodejno horizontiranje ter izklop v primeru spremembe višine ali naklona pa še dodatno poenostavljajo uporabo ter onemogočajo pojavljanje napak.

Na prostem je laserski žarek pogosto slabo viden, zato je pogosto nujno uporaba sprejemnika laserskega žarka. Sprejemnik laserskega žarka ima vgrajen senzor svetlobe, LCD zaslon ter gumbe za upravljanje in omogoča brezkompromisno določitev višine na 1 mm natančno.

Kontrola gradbenih strojev

Nadgradnja uporabe rotacijskega laserskega nivelirja je (1D ali 2D) kontrola gradbenih strojev (bager, buldožer, rovokopač …). Razlika je v uporabi robustnejših sprejemnikov laserskega žarka, ki jih pritrdite na stroj z nosilcem ali močnim magnetom. Sprejemnik mora imeti širše območje sprejema in zmogljivejše indikatorje višine, ki so dobro vidni tudi iz kabine delovnega stroja ali pa možnost uporabe dodatnega zaslona v kabini stroja.

Najzmogljivejši sprejemniki laserskega žarka, kakršen je na primer geo-Fennel FMR 800, imajo vgrajene tudi dodatne senzorje, ki prikazujejo vzdolžni in prečni naklon, ter možnost dodatnega zaslona v kabini bagra, zato je delo z njimi še lažje in bolj učinkovito.