V današnjih časih ni dovolj, da kot izvajalec svoje delo opravite kvalitetno in strokovno, temveč tudi hitro, za kar pa potrebuje pravo merilno opremo. Za enostavne meritve zadoščata že tračni meter ali ročni laserski razdaljemer. Kadar imate opravka s kompleksnejšimi izmerami, kot je na primer popolna 3D izmera objekta, izmera stopnišča ipd., ter želite svoje delo dvigniti na višjo raven kakovosti in učinkovitosti, pa vam je na voljo nov instrument Leica 3D Disto. Z njim lahko izmerite katero koli razdaljo, površino, volumen, naklon ali kot, ne glede na obliko prostora ali objekta. Meritve z njim boste opravili hitreje, bolj natančno, bolj celovito in ne nazadnje tudi bolj varno.

Kaj je Leica 3D Disto

Leica 3D Disto je inovativen, dovršen in robusten merilni laserski instrument. Zelo izpopolnjena kombinacija meritev razdalje in kota omogoča določitev natančnega 3D položaja vsake točke, usmerjene s pomočjo vgrajene kamere in izmerjene z laserskim žarkom.

Leica 3D Disto upravljate s pomočjo kontrolne enote preko brezžične povezave WiFi. Napravo upravljate z na dotik občutljivim barvnim zaslonom, samo kliknete na želeno točko na zaslonu in instrument se bo usmeril proti izbrani točki, jo izmeril in shranil v načrt. 3D Disto vam z vgrajeno kamero in 8x povečavo omogoča tudi fotografiranje izmerjenih točk, površin ali objektov. Vsak detajl lahko fotografirate hkrati iz več zornih kotov tudi med izvajanjem meritev in jih shranite za nadaljnjo obdelavo v vašem programu CAD.

Prednosti Leica 3D Dista

Uporabite 3D Disto pri vašem delu in zahtevne meritve bodo pomenile le še več zabave. Instrument je kos vsem izzivom. Izmerite celotne sobe, zidove, okna, povezave med objekti ali stopnice, ukrivljene površine, poševne zidove, nepravilne kote, nagibe, težko dostopna mesta - vse iz enega stojišča, vključno z nedostopnimi točkami. Meritev boste v vsakem primeru opravili hitro in profesionalno - brez lestve, mobilnih odrov ali dodatne pomoči sodelavca! Instrument enostavno postavite na stativ ali ravno površino in pričnite z delom. 

Leica 3D Disto je popolno orodje za arhitekte, gradbince, izdelovalce notranje opreme, stavbnega pohištva ipd. 

3D meritve prostorov ali objektov

Za izdelavo stopnic (masivnih lesenih ali kamnitih) ali izdelavo notranjega oziroma stavbnega pohištva po meri, je potrebno, da izvajalec predhodno na terenu izmeri obstoječe stanje. Natanč- ne meritve so ključnega pomena za natančno projektiranje in kvalitetno izdelavo ter vgradnjo. Z uporabo 3D Dista se vam ne bo nikoli več potrebno vračati na objekt za dodatne meritve, možnosti za napačno izvedbo pa bodo zmanjšane na najmanjšo možno mero. Zato s 3D Distom privarčujete čas in denar!

Eno izmed podjetij, ki uporablja Leica 3D Disto je tudi mizarstvo Jezeršek iz Hotavelj, ki se ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesenih stopnišč. Ob pomoči sodobne, računalniško vodene opreme izdelujejo lesene stopnice, od bolj enostavnih - ravnih, do zavitih in spiralnih oblik. Za nakup laserskega razdaljemera 3D Disto so se odločili z namenom, da bodo svoje delo dokončali še hitreje in natančneje. Natančne meritve so namreč ključnega pomena za natančno projektiranje in kvalitetno vgradnjo. S pomočjo 3D Dista posnetek izvedejo bistveno hitreje in natančneje. Brez izdelovanja šablon, merjenja z tračnim metrom in dodatne pomoči sodelavca. Instrument 3D Disto postavijo pred stopnice in pričnejo z meritvami. Končni produkt meritev je načrt v 2D in 3D ter podatki v zapisih DXF, CSV, TXT in JPG. Natančnost meritev in hitrost opravljenega dela sta neverjetni!

Skeniranje objektov in prostorov

Leica 3D Disto omogoča popolno horizontalno ali vertikalno skeniranje objektov, zidov, odprtin za stavbno pohištvo (okna, vrata ...), streh, stopnic ali celotnega prostora. Instrument postavite na želeno mesto in določite linijo ter interval skeniranja (razmik med točkami). Tukaj se vaše delo konča! Leica 3D Disto bo nato samodejno skeniral (izmeril) objekt ali prostor.

Meritve iz prostora v prostor

Kadar imate opravka z zahtevnejšimi prostori, oziroma želite izdelati načrt za več prostorov ali celo več etaž hkrati, vam Leica 3D Disto s svojo edinstveno funkcijo »Novo stojišče« omogoča enostaven zajem vseh podatkov. Instrument postavite v prostor in pričnete z meritvami. Po končanih meritvah v prvem prostoru instrument prestavite v naslednji prostor in preprosto nadaljujete z merjenjem. Vse meritve se samodejno dodajajo v isti načrt.

Projekcija načrtov na steno ali tla

3D Disto zapiše in shrani vsako meritev. Upravljanje z datotekami je preprosto in hitro. Sistem shrani vse vaše projekte, izmerjene vrednosti, načrte in fotografije za nadaljnjo obdelavo. Kadar pa se vaše delo navezuje na že izdelan CAD načrt, datoteko iz računalnika (na primer AutoCAD DXF) enostavno prenesete na kontrolno enoto in 3D Disto vam bo vnešene točke projeciral na želeno površino. 3D Disto vam torej omogoča, da projicirajte vaše načrte oz. mrežo točk na poljubno površino (tla, strop, stene...).

Kontrola izmere

Ena izmed bistvenih prednosti 3D Dista je v tem, da vam med izvajanjem meritev na kontrolni enoti samodejno izrisuje načrt merjenega objekta oziroma prostora, brez nepotrebnih skic na papirju in naknadnim risanjem v pisarni, krati pa imate večjo preglednost in popolno kontrolo nad izvedenimi meritvami. Po končanih meritvah podatke s priloženim USB ključkom ali preko kabla prenesete na vaš računalnik za nadaljnjo obdelavo v poljubnem CAD programu.

(c) Lescad

Dodatne možnosti

S 3D Distom boste imeli vedno popolni nadzor nad prostorom, ne glede na njegovo obliko. Instrument vam namreč poleg opisanih funkcij (3D izmere, skeniranje in projekcija točk) nudi še množico zelo uporabnih orodij, kot so prenos točke iz tal na strop, določitev horizontalne linije (vagin ris), določitev vzporednih odklonov od osi, prenos višin iz ene v drugo etažo ali z zida na zid, kontrola višine, določanje referenčnih točk ipd. Pozabljene meritve in napačni zapiski so stvar preteklosti.

Že od nekdaj so bili Leicini instrumenti v ospredju glede tehnologije, kvalitete izdelave, natančnosti in prave pomoči izvajalcu ob pravem času. Nov instrument Leica 3D Disto to samo še potrjuje. Preprosto rečeno, v današnjem času imajo izvajalci gradbeno-obrtniških del možnost uporabe kvalitetnih instrumentov, opremljenih s številnimi lastnostmi, ki pripomorejo k višji produktivnosti in skrajšanju porabe časa pri samem delu. Nenazadnje pa - mojstra prepoznaš tudi po orodju, ki ga uporablja.